OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2016. január 4., hétfő 14:18

A donorsperma szerepe az új CSOK-ban.
    Budapest, 2016. január 4., hétfő (OTS) - A Kormány komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy minél több gyermek szülessen hazánkban. Ennek egyik eszköze az új lakástámogatási rendszer (az új CSOK), amely komoly ösztönzést jelent a gyermekvállalás érdekében: a párok soha nem látott állami támogatást és kedvezményes hitelt (10+10 millió forintot) kaphatnak, ha 3 gyereket vállalnak.

    Ha viszont mégsem jön össze a három gyerek, akkor nemcsak a kapott pénzt kell visszafizetni, hanem a megemelt kamatok miatt sokkal többet. A "büntetőkamatok" megfizetése alól bizonyos estekben mentesülhetnek a párok, így például akkor, ha igazolják, hogy legalább ötször próbálkoztak lombikprogrammal, vagy orvos igazolja, hogy ilyen kezelésre nem alkalmasak.

A meddő párok felénél a férfi az oka annak, hogy nem születik gyermekük. Ilyen esetben sokszor csak az segít, ha donorspermát vesz igénybe a pár. Magyarországon csaknem 20 éve működött ez a rendszer problémamentesen, a rászoruló párok az ÁNTSz engedéllyel rendelkező spermabankoktól juthattak donorspermához.

Egy évvel ezelőtt azonban az ÁNTSz Országos Tisztiorvosi Hivatal - a csaknem két évtizedes gyakorlatot felrúgva - "újraértelmezte" a változatlan jogszabályokat, és megtiltotta a legnagyobb spermabanknak a spermagyűjtési tevékenységet, sőt azt is, hogy külföldről hozzanak be donor ivarsejtet. Ugyanakkor a lombikbébi központokat is eltiltották attól, hogy átvegyenek külföldről származó donorspermát, hazaihoz pedig azért nem juthattak, mert a spermabank azt sem gyűjthetett. Mindez azt eredményezte, hogy 2015 tavaszától gyakorlatilag megszűnt hazánkban a donor hímivarsejttel történő meddőségkezelés, aminek eddig évente 250-300 gyerek köszönhette életét.

Idén január 1-től hatályba lépő új jogszabályok nemcsak a CSOK-ot érintették, hanem megváltozott az egészségügyi törvény is. A törvény immár kifejezetten megengedi a spermabankoknak a spermagyűjtést. Az azonban kérdéses, hogy mikor jutnak felhasználható donor ivarsejtekhez a rászoruló párok, hiszen a gyűjtéstől a felhasználásig a kötelező szűrővizsgálatok csaknem egy évet vesznek igénybe. A helyzetet tovább nehezíti, hogy az OTH nemcsak közigazgatási határozatokban tette lehetetlenné a donorspermával történő kezeléseket, hanem büntetőfeljelentést is tett. Szerintük az ügyben érintett kb. 100 nőgyógyász (köztük tanszékvezető egyetemi tanárok és a Humán Reprodukciós Bizottság több tagja) bűncselekményt követett el pusztán azzal, hogy a működési engedéllyel rendelkező spermabanktól átvett és felhasznált donorspermát - és ezt a BTK akár 8 évig terjedő börtönnel is büntetheti.

llyen fenyegetett légkörben a spermabankok nyilván nem fognak spermát gyűjteni és a szolgáltatók pedig nem veszik át. Hol a garancia arra, hogy nem ismétlődik meg a korábbi eset: az OTH az új törvényt is "értelmezheti" saját szája íze szerint, ahogy korábban a működési engedélyeket kiadó helyi ÁNTSz-ek évtizedes gyakorlatával szemben is tette - fejezte ki aggodalmát Kaáli Géza professzor. Az OTH főosztályvezető helyettese ugyanis - aki az OTH-t képviseli az Humán Reprodukciós Bizottságban, a miniszter tanácsadó testületében - több szakmai ellenőrzésen is hangoztatta, hogy nem ért egyet a meddőségi kezelések során a donorsperma felhasználásával, véleménye szerint a donorspermából származó gyermekek személyiség zavarban fognak szenvedni. A jogszabályokkal ellentétes hatósági vélemény ismételt hangoztatása megfélemlíti az orvosokat, akik emiatt nem merik elvégeztni a donor spermával történő kezeléseket.

A helyzet tehát az, hogy a Kormány újra és újra próbál olyan támogatási formákat találni, ami gyermekvállalásra ösztönzi a párokat. Ennek érdekében komoly anyagi áldozatokat is hoz az ország, a költségvetés. Azonban azok a párok, akik nagyon szeretnének gyermeket, de csak nehezen, orvosi segítséggel lehet nekik, sajnos megint hátrányba kerülnek. Egyrészt az OTH nemhogy segítené őket, de - ki tudja miből fakadó negatív hozzáállás miatt - még a jogszabály által biztosított kezeléseket sem teszik lehetővé nekik. Sőt, ezek a párok még a kedvezményes visszafizetéshez szükséges orvosi igazolást sem kaphatják meg a vállalt gyermekek meg nem születése esetén, hiszen donorsperma nélkül nem vehetnek részt 5 lombik kezelésben, ugyanakkor nem is alkalmatlanok a kezelésekre, hiszen donorspermával lehetne gyermekük.

A Kaáli Intézetben percenként csörög a telefon. A meddő betegek ezrei nagy örömmel vették tudomásul a médiából, hogy a Kormány anyagilag segítené őket abban, hogy 3 gyermeket szülhessenek. De sajnos lehet, hogy a kormányzati jó szándék ellenére a meddő párok jó része nemhogy gyerekhez nem jut, de még anyagilag is rosszul jár. Pedig az ő problémájuk megoldásához alapvetően nem pénz, csak egy kis megértés, segítőkészség kellene, de legfőbbképpen az, hogy az OTH jogalkalmazó bürokratái ne a saját nézeteiket helyezzék a meddő betegek érdekei és a Kormány nagycsaládos nemzeti politikai stratégiája elé.

Kaáli Intézet
30 251 1360
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.