OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2015. november 26., csütörtök 13:10

MHRT sajtóközlemény - Ismét súlyos ellentmondás a világ és Magyarország között: míg itthon tiltják, a világ szakemberei javasolják az embrióbeültetés előtti genetikai vizsgálat rutin alkalmazását
    Budapest, 2015. november 26., csütörtök (OTS) - A humán reprodukciós tudomány legtekintélyesebb szakemberei a közelmúltban írták alá közleményüket, amelyben egyértelműen a PGS (Preimplantációs Genetikai Szűrés) alkalmazása mellett foglalnak állást és hangsúlyozzák, hogy az nem tekinthető kutatási stádiumban levő eljárásnak, továbbá alkalmazásának mérlegelését javasolják minden IVF kezelés során.

    A Magyar Humán Reprodukciós Társaság (MHRT) évek óta küzd azért, hogy Magyarországon is elérhetővé váljon a Preimplantációs Genetikai Vizsgálat (PGD-A/PGS) és a szakmai döntéshozók se álljanak ennek a bizonyítottan eredményes, hatékony és világszerte már elterjedt módszernek az útjába. A módszer alkalmazása az Amerikai Egyesült Államokban az összes IVF beavatkozás 20%-át érinti. Európában ez a szám valamivel alacsonyabb, de az Európai Unió lakosságának 85%-a részére hozzáférhető az eljárás.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács Humán Reprodukciós Bizottsága (ETT-HRB) 2015. május 15-én készült szakvéleménye az általa delegált szakértők korábbi állásfoglalásával ellentétesen, önmagának is ellentmondva ismételten kutatásnak minősítette hazánkban a PGS vizsgálatokat, annak ellenére, hogy a hatályos magyar törvények engedélyezik ezen vizsgálatok végzését. Ezzel a döntésével a HRB ellehetetleníti a Magyarországon az elmúlt években sikeresen működtetett preimplantációs genetikai programot, arra kötelezve így a meddő párokat, hogy a lombikbébi programok során biztosan életképtelen embriókat is beültessenek az anyaméhbe. Ha ily módon létre is jön a terhesség, az nagy valószínűséggel vetéléssel végződik, vagy a gyermek súlyos genetikai rendellenességgel (pl. a Turner-, Down-, illetve a Patau-szindrómával) jön a világra.

Állásfoglalásukban a nemzetközi szakértők az alábbiakat emelik ki a PGS-sel kapcsolatosan:
     - Az IVF ciklusok sikertelenségének túlnyomó többségéért embriók kromoszómális hibái (aneupliodia/számbeli eltérés) a felelősek, továbbá a vetélések, a szülészeti komplikációk, a halvaszületések, és sérült gyermekek születése jelentős részének elsődleges okozói.
     - Ma már rendelkezésre állnak olyan technológiák, amelyek megfelelő biztonsággal képesek detektálni az embriók kromoszóma számbéli hibáit.
     - Csak az embriók teljes kromoszóma állományát vizsgáló, magas pontosságú technológiák - úgy mint az arrayCGH, a qPCR és az NGS - alkalmazhatóak a PGS vizsgálatokhoz.
     - Ezen technológiák nem tekinthetőek kísérleti jellegűnek és ahol lehetséges, a mindennapi gyakorlat részeként kell ezeket alkalmazni.
     - A PGS-sel - a normál kromoszóma szerkezetű embrió kiválasztásával - csökkenthető az a gyermek születéséig eltelt idő.
     - A PGS-sel csökkenthető a vetélések száma.
     - Egy, egészséges kromoszóma szerkezetű embrió visszaültetése biztosítja az élve születés legnagyobb esélyét amellett, hogy a - komplikációnak számító - többes terhességek arányát minimálisra csökkenti.
     - Hisszük, hogy az az etikus orvosi eljárás, ha elkerüljük a kromoszóma számbeli rendellenességgel rendelkező embriók anyaméhbe történő visszaültetését.
     - Vannak olyan páciensek, akiknek nincs egészséges kromoszóma szerkezetű embriója és ezért náluk beültetésre sem kerülhet így sor. Azonban a legtöbb páciens inkább tudni akarja ezt és készülni kíván a következő IVF ciklusára vagy továbblép, semmint hogy sikertelenségre, lehetséges vetélésre vagy egy sérült gyermek érkezésére várjon.

Az MHRT továbbra is küzd azért, hogy az embriók beültetés előtti genetikai vizsgálata (PGD-A/PGS) hazánkban is elérhető legyen. Bízunk abban,, hogy a döntéshozók figyelembe veszik a nemzetközi szakma véleményét, az ehhez kapcsolódó gyakorlati alkalmazás térhódítását, és ez alapján megváltoztatják korábbi véleményüket és nem akadályozzák a továbbiakban a magyar meddő párok legjobb érdekeit szolgáló technológiák elérhetővé tételét.

Forrás: http://www.ivf-worldwide.com/cogen/general/cogen-statement.html
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.