OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2015. október 15., csütörtök 11:05

A 2015-ös GPCI jelentésből megtudhatjuk, melyek a világ legvonzóbb városai (1. rész)
    Tokió, 2015. október 15., csütörtök (Business Wire/OTS) - Az első 40 helyen álló város vonzerejét adó tényezők elemzése - A Mori Memorial Alapítvány (The Mori Memorial Foundation) Városi Stratégiák Intézete (Institute for Urban Strategies), amelyet a Mori Building vállalat kutatási célokra hozott létre, ma közzétette 2015-ös Global Power City Index (GPCI) jelentését.

    A jelentés a világ 40 metropoliszát rangsorolja egy kifejezetten erre a célra kialakított mutató, a GPCI (Globális Vonzású Város Index) alapján. A GPCI a világvárosok globális vonzerejét méri, azaz azt, hogy milyen mértékben vonzza magához egy adott város a kreatív alkotókat és a vállalkozásokat szerte a világról, valamint, hogy hogyan képes a rendelkezésére álló eszközöket és forrásokat a gazdasági és társadalmi fejlődés szolgálatába állítani. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is London, New York, Párizs és Tokió végzett az első négy helyen (ebben a sorrendben). Ugyanakkor Los Angeles, San Francisco és Hongkong nagyot ugrott előre a listán.

Ez a közlemény multimédia elemeket is tartalmaz. A teljes közlemény a következő internetes címen tekinthető meg: http://www.businesswire.com/news/home/20151013005025/en/

A jelentés legfontosabb megállapításai

     - London, amely minden évben az első helyen végzett azóta, hogy 2012-ben házigazdája volt az olimpiai és paralimpiai játékoknak, az élhetőség és a környezet kivételével minden értékelési kategóriában az első három hely valamelyikét foglalja el. A fejlesztést és rehabilitációt célzó hosszú távú tervek alapján a város továbbra is számos fejlesztési projektet indít és hajt végre, mint például az olimpiai és paralimpiai játékok céljára épített létesítmények és infrastruktúra átalakítását, továbbfejlesztését és hasznosítását szolgáló Queen Elizabeth Olympic Park projekt, vagy a Crossrail elnevezésű új földalatti vasútvonal építése.
     - New York, amely a világ vezető egyetemei közül jó néhánynak ad otthont, és egyben a legtöbb színházzal és koncertteremmel rendelkező metropolisz is, inspiráló környezetet biztosít az ide sereglő tehetséges alkotóknak és művészeknek. A város, amelyet csak London előz meg, már negyedik éve birtokolja a második helyet.
     - Az élhetőség és a hozzáférhetőség kategóriájában Párizs vezeti a listát, annak köszönhetően, hogy a városközpont viszonylag kis területén rendkívül nagy számú kulturális, történelmi és hagyományőrző nevezetesség koncentrálódik, így azok könnyen és gyorsan hozzáférhetőek mind az ide látogatók, mind a helyi lakosok számára. Párizs 2008 óta őrzi harmadik helyét.
     - Tokió sokat fejlődött az interkulturális interakció terén, amelyet a városba látogató külföldiek és cserediákok számának igen gyors növekedés is bizonyít. Tokió 2008 óta minden évben a negyedik helyen végzett.
     - Los Angeles, San Francisco és Boston nagyot lépett előre a rangsorban a gazdaság 2008-as pénzügyi válságot követő folyamatos élénkülésének és az élhetőség ezzel kapcsolatos, párhuzamos javulásának köszönhetően.
     - A nemzetközi utas- és teherszállító repülőjáratok számának növelése révén Szingapúr nagy lépést tett előre a hozzáférhetőség terén, és sikerült felzárkóznia Tokió mögé. Peking és Sanghaj az utóbbi néhány évben visszaesett, míg Hongkong az élhetőség kategóriában elért jóval nagyobb pontszámának köszönhetően javított összesített helyezésén.
     - A környezet kategória első öt helyezettje a fejlett környezetvédelmi politikát megvalósító Genf, Frankfurt, Stockholm, Zürich és Bécs. A kategória nagy nyertese azonban Vancouver, amely hatalmasat ugrott előre: a 23-ik helyről a 7-re került.

További részletekért kérjük, látogasson el a következő internetes címre: www.mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2

"Ma a világ lakosságának több mint 50 százaléka városban él. A városokba áramló emberek, áruk, pénz és információ a városokat a globális innováció központjaivá és a különféle trendek kiinduló pontjává tette, és ezzel olyan új energiaforrásokat hívott életre, amelyek tovább fokozzák az elvárosiasodást" - fejtette ki Dr. Hiroo Ichikawa, a The Mori Memorial Foundation ügyvezető igazgatója. "A GPCI egyike azoknak az jelentéseknek, amelyek átfogó szempontrendszer alapján értékelik a legfőbb globális városokat, és ezzel rendkívül hasznos információkat biztosítanak a politikai döntéshozók és városfejlesztő szakemberek számára a világ legfontosabb városainak erős és gyenge pontjairól és a bennük rejlő, eddig kihasználatlan lehetőségekről."

"A 2015-ös GPCI nem csak a globális városok egymáshoz viszonyított versenyképességéről ad értékes képet, hanem azokat a tényezőket is feltárja, amelyek hozzájárultak a rangsorban az idén tapasztalt jelentős változásokhoz" - magyarázta Vishaan Chakrabarti, a SHoP Architects igazgatója, a Columbia Egyetem meghívott professzora. "Az üzenet meglehetősen egyértelmű: ha egy globális város sikeres szeretne lenni az egyre mobilabb humán erőforrásokért folyó versenyben, javítania kell az életminőséget mind a helyi lakosok, mind a vállalkozások számára, azaz átgondolt várostervezés révén vonzó épített és tisztább természeti környezetet és hatékony infrastruktúrát kell biztosítania, és a szabadidős tevékenységek és kulturális programok széles palettájával kell rendelkeznie." (folyt.)

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.