OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2015. augusztus 14., péntek 08:56

Reagálás az Origo félrevezető vízdíj-adatokat tartalmazó cikkére
    Budapest, 2015. augusztus 14., péntek (OTS) - Az Origo augusztus 13-án "A fekáliás és mérgező vízért is fizetni kell" címmel napvilágot látott írásában minden valóságalapot nélkülözve állítja, hogy a Budapesten fizetendő vízdíj világviszonylatban is rendkívül drága. Ennek alátámasztására a köbméterenként fizetendő vízdíj mértékét tévesen 780 forintként tüntetik fel, és hasonlítják össze a világ más nagyvárosaiban fizetendő díjjal.

    A valóságban a Fővárosi Vízművek által szolgáltatott víz díja a feltüntetett összegnek nagyjából az egyharmada, ami világviszonylatban átlagos árszínvonalnak tekinthető. Amint azt megtehette volna a cikk szerzője is, mielőtt félrevezető következtetéseket vont le, bárki meggyőződhet róla a Fővárosi Vízművek honlapjának díjszabás menüpontjára vagy vízdíj-kalkulátorára kattintva (http://vizmuvek.hu/hu/fovarosi-vizmuvek/lakossagi-ugyfelek/altalanos_informaciok/dijszabas), hogy Budapesten jelenleg 172,40 forint + Áfa a vízdíj.

Ezzel szemben a cikkben szereplő 780 forintos összeg két önálló szolgáltatás, a víz és a csatorna díját is tartalmazza. Ennek vízdíjként történő szerepeltetése súlyos tévedés és az olvasók megtévesztését eredményezi, valamint a Fővárosi Vízművek megítélését nagymértékben negatív irányba befolyásolja. Különösen igaz ez akkor, amikor az összehasonlításban szereplő New York és Berlin esetében csak a víz díját veszik alapul, annak ellenére, hogy a világ más részein is mindkét díjat meg kell fizetni.

Ha az európai városokhoz hasonlítjuk a budapesti vízdíjat - ami azért indokolt, mert közel sem mindegy, hogy fogyasztható, ivóvíz minőségű víz folyik a csapokból vagy fogyasztásra alkalmatlan, csupán higiéniai célokra használható, ahogyan ez Ázsia, Afrika és Dél-Amerika számos országában jellemző -, akkor azt láthatjuk, hogy 18 európai főváros közül a budapesti ivóvízdíj az egyik legolcsóbb.  

Fentiekre tekintettel a cikk haladéktalan helyreigazítását, és az olvasók hiteles tájékoztatása érdekében a korrekt adatok és pontos megfogalmazás szerepeltetését kértük a szerkesztőségtől.

Fővárosi Vízművek Zrt.
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.