2024. április 19. péntek

2015. augusztus 5., szerda 09:45

Egyre több az otthoni tűzijáték: erre figyeljen augusztus 20-án
    Budapest, 2015. augusztus 5., szerda (OTS) - Szilveszter után az államalapítás ünnepén lövik fel a magyarok a legtöbb tűzijátékot, de mivel 2011 óta magánterületen legálisan lehet használni a pirotechnikai termékeket, ezek egyre népszerűbbek családi ünnepek, születésnapok attrakciójaként is. Némi odafigyeléssel pedig az ünnepi fényjáték teljesen biztonságos.

A Duna partján az állami tűzijátékot minden évben százezrek kísérik figyelemmel. A rendkívüli események ritkák, érdemes ugyanakkor felkészülten elindulnunk, ha a fővárosban akarunk tűzijátékot nézni.

Aki nem szereti a tömeget, több kisgyerekkel érkezik, jobban élvezheti a műsort, ha nem pont a parton keres magának helyet, hanem egy félreesőbb helyet választ. Akik úgy tervezik, hogy a belvárosban vesznek majd részt az ünnepen, kényelmes cipőben, innivalóval felszerelkezve érkezzenek, ha pedig már délután megérkeznek a helyszínre, gondoskodniuk kell a tűző nap elleni védelemről is.

A közlekedésre kiemelten figyelni kell, hiszen ilyenkor a fővárosban, de más nagyobb városokban is gyakoriak a lezárások, menetrend-változások az ünnepi rendezvények miatt. Legjobb tehát, ha folyamatosan tájékozódunk a változásokról akár okostelefon, akár televízió vagy rádió segítségével.

Egyre több az otthoni tűzijáték

Az államalapítás ünnepén nem csak Budapest egén tűnnek fel a tűzijátékok, a legtöbb kisebb-nagyobb városban találhatunk fényjátékot - egyre gyakoribbak azonban az otthoni, magánterületről fellőtt rakéták is.

Augusztusban átlagosan közel 20 ezer forintot költenek különféle tűzijáték-termékekre mindazok, akik így szeretnék feldobni az ünnepet, a pirotechnikai eszközöket pedig jellemzően ajándékozás céljából veszik a családosok, elsősorban családi ünnepekre.

Az otthoni tűzijátékozás során azonban komolyan oda kell figyelni arra, hogy a jogszabályokat és egyúttal a biztonsági előírásokat is betartsuk.

Ki lőhet fel rakétát?

A törvények szerint 16 éves kortól vásárolhatóak meg a tűzijátékok, otthonunkban azonban legfeljebb 1 kilogrammnyi hatóanyag-tartalmú tűzijátékot tarthatunk. Közterületen, középületekben, sportlétesítményekben, egyházi intézményekben vagy természetvédelmi területeken, ezek felhasználása továbbra is pirotechnikus szakember jelenléte mellett végezhető. A tűzijátékot szabályosan magánterületen, például saját otthonunk kertjéből lőhetjük fel.

Ott viszont egész évben bármikor, pirotechnikus segítsége nélkül használhatjuk a szabályosan megvásárolt pirotechnikai eszközöket.

Mire kell figyelnünk?

A szabadon megvásárolható tűzijáték eszközök használatához nincsen szükség pirotechnikusra, ezek könnyen kezelhetőek, a biztonságra azonban ezeknél is oda kell figyelnünk.

Akár augusztus 20-án, akár egy születésnapon, évfordulón vagy esküvőn lőjük fel a rakétákat, az első lépés mindig a használati utasítás elolvasása legyen. Még ha magabiztosak vagyunk, akkor se hagyjuk ki ezt a lépést, mert aki nem használ pirotechnikai eszközöket rendszeresen, könnyen felejtheti őket.

Soha ne irányítsuk a tűzijátékot emberre, kiemelten figyeljünk a környezetünkben lévő gyerekekre és idősekre, akikben félelmet kelthet annak hangja. Az állatokra is figyeljük, mivel ők is nagyon érzékenyek a tűzijáték hangjára.

Alkohol fogyasztása után semmiképpen ne használjuk az eszközöket, kérjünk meg erre inkább valaki mást.

A 2011 óta szabadon forgalmazható tűzijátékok egyre népszerűbbek, a legtöbbször pedig valóban nem származhat baj abból, ha magunk akarjuk használni az egyszerűbb eszközöket - feltéve, hogy betartjuk a használati utasítást és józan ésszel fogunk az ünneplésnek.

Elérhetőségek:

Amennyiben bővebb információt szeretne kapni a témáról keressen minket:
Nuvu Kft.

Tóthné Seres Anikó
marketing vezető
aniko.seres@nuvu.hu

www.pyropont.hu

Helyi információkkal kapcsolatosan keresse a legközelebbi PyroPont üzletet.
Bolthálózat listája: