OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2015. július 27., hétfő 10:54

Nyílt levél
    Budapest, 2015. július 27., hétfő (OTS) - Nyílt Levél Dr. Ladányi Márta Főosztályvezető Asszony részére - OTH  Igazgatási Főosztály

    Tisztelt Főosztályvezető Asszony!

Rendkívül pozitív érzés volt számomra, hogy Ön a múlt hét hétfőn (július 20-án) lehetőséget biztosított arra, hogy az országos, immár nemzetközi méreteket öltő magyar donor sperma botrány mielőbbi megoldásáról érdemben tudjunk tárgyalni. Mindketten egyetértettünk abban, hogy az OTH donorspermára vonatkozó tiltásai miatt a probléma rendkívül súlyos és széleskörű, évente több mint ezer meddő párt és egyedülálló nőt érint. Ön ígéretet tett arra, hogy a betegek érdekeit figyelembe véve egy héten belül intézkedni fog. Ez nem történt meg, sőt telefonhivásomkor közölte, hogy egyelőre nem is fog.

Azonnali megoldásként azt javasoltam, hogy mind a külföldi, mind a hazai betegek esetében a már behozott és a betegek által megvásárolt - a KRIO Intézetben, vagy a szolgáltatóknál tárolt - dán donor sperma minták a hazai IVF centrumokban késlekedés nélkül felhasználásra kerülhessenek. Vitathatatlan tény - függetlenül a nemzetközi gyors riasztástól -, hogy a dán spermabankból származó sperma minták kisebb veszélyt és kockázatot jelentenek a betegek számára, mint a Magyarországon, magyar jogszabály szerint szűrt sperma minták. Ha az OTH figyelembe vette volna a szakma véleményét, tisztában lenne azzal, hogy az itthoni szűréssel nagyobb lesz az esélye annak, hogy dán esethez hasonlóan majd az OTH-nak kell kiadnia nemzetközi gyors riasztást magyar sperma ügyében, hiszen érvényes jogszabályok alapján kevesebb szűrővizsgálatot végzünk. Szakmailag megalapozatlan tehát arra hivatkozni - ami az OTH közleményében szerepelt - hogy a hazai szűrésű spermával meg lehet előzni a genetikai betegségeket és kizárólag egészséges kisbabák fognak születni.

A médiát hetek óta foglalkoztatja az ügy és úgy tűnik, hogy inkább erősödik, mint csitul a botrány. "Magyar nőkbe magyar spermát" írja nem kevés iróniával az Index, az Önök határozatainak megismerése után. A cserbenhagyott, kiszolgáltatott betegek a spermabankot és az IVF szolgáltatókat ostromolják: "akkor nekem sohasem lehet gyermekem?" kérdésekkel. Önök pedig elzárkóznak attól, hogy akár a betegek akár a média ezzel kapcsolatos kérdéseit érdemben megválaszolják.

A jelenlegi helyzetnek az az oka, hogy Önök a KRIO Intézetet eltiltották nem csak a külföldi hímivarsejt behozatalától és felhasználásától, de a magyar hímivarsejtek gyűjtésétől és tárolásától is, azzal az indokkal, hogy a spermabank nem reprodukciós intézet. Hogy erre miért most jöttek rá, az talány. A KRIO a kezdetektől fogva nem reprodukciós intézet. Az eltiltást Önök arra az egészségügyi törvényre alapozták, amely - e tekintetben változatlan tartalommal - 1998 óta, 17 éve hatályos. A KRIO Intézet 16 éve működik ÁNTSz engedéllyel rendelkező spermabankként, és kb. 8 éve hoz be dán spermát. Ez alatt az idő alatt számos hatósági ellenőrzést tartottak a spermabanknál, és a donorspermákat felhasználó valamennyi hazai meddőségi központnál. A KRIO Intézet jelentette az illetékes hatóságoknak az általuk forgalmazott spermaminták eredetét. Az ÁNTSZ ellenőrzései során, másfél évtized alatt mindent rendben talált.

Érthetetlen, hogy az eltelt 16-18 év alatt az egészségügyi hatóság mit gondolt: a spermabank nem gyűjt spermát? A spermabank a begyűjtött spermát nem adja át reprodukciós intézetnek? A spermabankban - minden személyi és tárgyi feltétel nélkül - egyúttal reprodukciós eljárásokat is végeznek?

Az Önök átgondolatlan tiltása miatt jelenleg sem magyar, sem külföldi donorsperma nem áll a több mint ezer gyermekre vágyó meddő pár rendelkezésére. A Kaáli Intézet a probléma enyhítése érdekében elkezdte a hazai donorok toborzását és az első minták levételét, szűrését, de ezeknek a felhasználására csak 2016. elején kerülhet sor.

A donorspermával történő megtermékenyítés ellehetetlenítése miatt Önöket terheli a felelősség. Miért veszik el az esélyt több mint ezer meddő betegtől, hogy családjuk lehessen? Miért nem foganhat meg a már tervbe vett 300 gyermek 2015-ben? Ezeknek a honfitársainknak csak az a "bűnük", hogy mindenáron gyermeket szeretnének, ami ráadásul egybeesik a Kormány családpolitikai célkitűzéseivel is.

Őszintén sajnálom, hogy Önök - semmibe véve a betegek érdekeit - makacsul ragaszkodnak egy olyan, minden szakmai alapot nélkülöző döntéshez, amely sok-sok meddő párt foszt meg a gyermekáldás lehetőségétől.

Tisztelettel:


Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza
Kaáli Intézet alapítója
T: 30 251 1360
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.