OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)






2015. július 13., hétfő 12:57

Okos vírusok bepillantást nyújtanak az agykéreg működésébe
    Budapest, 2015. július 13., hétfő (OTS) - Minden, amit csak látunk az kombinációja, alaknak, formának, színeknek, kontrasztnak és különböző irányba történő mozgásnak. A retinában ezek az információk kerülnek feldolgozásra majd továbbítódnak az agy, elsősorban a látókéreg felé. Bár már az 50-es évek óta ismert volt, hogy a primer látókéreg sejtjei specifikusan válaszolnak bizonyos környezeti paraméterekre, mint például a mozgás iránya vagy orientációja, nem volt ismert ennek az egyértelmű szelektivitásnak a mechanizmusa.

    
    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20150713_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20150713_002.jpg

Prof. Roska Botond svájci laboratóriumának (Friedrich Miescher Institute, Basel) sikerült megfejtenie a rejtélyt és eredményeiket a Science tudományos lapban publikálták. Egy általuk kifejlesztett genetikai és vírus jelölési módszer nemcsak azt teszi lehetővé, hogy megjelöljünk egy adott kiválasztott idegsejtet és a hozzá kapcsolódó (preszinaptikus) több mint 100 idegsejtet, hanem az aktivitásuk mérése is lehetséges.

Az új genetikai módszer Rózsa Balázsék (Associate Prof., csoportvezető, MTA - KOKI, PPKE - ITK) által kifejlesztett 3D-s mikroszkóppal kombinálva pedig biztosítja, hogy a sejtek aktivitását, komplex információ kódolását egyszerre tudjuk kiolvasni a megjelölt kb. száz sejtből. A munkát nagyban elősegítette Hiller Dániel es Szalay Gergely által fejlesztett mérési módszer. Roska Botondék megmutatták, hogy az egy kortikális rétegbe tartozó sejtek hasonló mozgási irány szelektivitást mutatnak, rétegenként egyfajta funkcionális egységet képeznek. Ugyanakkor az egymás feletti rétegek között a mozgási irány preferencia akár különbözhet is. Az új kombinált genetikai és 3D mikroszkópos módszer egy új eszközt jelent az agykutatók kezében, amely lehetővé teszi neuronhálózatok működésének feltérképezését.

Single-cell-initiated monosynaptic tracing reveals layer-specific cortical network modules

Adrian Wertz, Stuart Trenholm, Keisuke Yonehara, Daniel Hillier, Zoltan Raics, Marcus Leinweber, Gergely Szalay, Alexander Ghanem, Georg Keller, Balázs Rózsa, Karl-Klaus Conzelmann, and Botond Roska

Science 3 July 2015: 70-74. [DOI:10.1126/science.aab1687]
http://www.sciencemag.org/content/349/6243/70.abstract
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.