OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2015. május 18., hétfő 12:26

A Magyar Humán Reprodukciós Társaság az alábbiakban kíván reagálni az Magyar In-Vitro Fertilizációs Társaság elnökének 2015. május 14-i közleményére.
    Budapest, 2015. május 18., hétfő (OTS) - A Magyar In-Vitro Fertilizációs Társaság elnökének közleményében foglaltak üres szavak, amelyek nem tényeken alapulnak. S amelyek sem most, sem korábbi vádaskodó nyilatkozataik alkalmával nem nyertek alátámasztást. A Magyar Humán Reprodukciós Társaság a szakmai vita folytatását szorgalmazza: a magyar egészségügy nem ragadhat le egy már bizonyítottan elavult módszernél. Ahogy világszerte több mint 30 országban, úgy Magyarországon is élni kell az innováció lehetőségével, és meg kell adni a nők számára az esélyt a leghatékonyabb módszerhez való hozzáféréshez.

    Jogszerűen végzett preimplantációs genetikai vizsgálat
A Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézetnek a Humán Reprodukciós Bizottság (HRB) szakértői véleménye által alátámasztott jogerős végzése van arról, hogy a preimplantációs genetikai vizsgálatot a-CGH módszerrel jogszerűen működési engedélyében foglaltaknak megfelelően végzi. Az engedély nélküli kutatással kapcsolatos híresztelés pedig rágalom.

Nincsen jogszabály, hatályos szakmai irányelv vagy protokoll, ami ezt a vizsgálatot kutatásként definiálná. Így 2014. november 12-én a Humán Reprodukciós Bizottság szakértői véleményében is engedélyezte, hogy a Humán Reprodukciós Intézet PGD-nek minősülő vizsgálatokat végezzen. A vizsgálat ugyanis nem tekinthető szűrésnek, hiszen nem minden - a költségeket vállaló - betegnél történik, hanem előzetes klinikai genetikai szakorvosi vizsgálat alapján, orvosi indikációra, az indikációk köre megfelel a nemzetközi szakmai irányelvekben foglaltaknak. A betegek a vizsgálatról részletes tájékoztatást kapnak.

A Humán Reprodukciós Intézet által a vizsgálat indikációjának felállítása a jogszabályoknak és a szakmai szabályoknak megfelelően történt, megfelelő dokumentációval. A leletek kizárólag aneuploida vonatkozásában közöltek eredményt. Az a-CGH vizsgálat ma már szakmailag elfogadott vizsgálat aneuploidia tekintetében.

Nincs szó kutatási fázisban lévő eljárásról
Ráadásul a Budapest Főváros Kormányhivatala, Budapest V. kerületi Népegészségügyi Intézete 2014. november 28-én azt is megállapította, hogy a nemzetközi szakmai társadalmi testületek nem kezelik a PGS-t kutatási fázisban lévő eljárásként.
Az ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embriology) PGD Consortium elnöke egyértelműen kijelentette a válaszlevelében, hogy az ESHRE az aCGH eljárást sosem tekintette kísérleti módszernek.

A számok tükrében
dr. Török Attila a fenti  társadalmi szervezetben betöltött tisztségén felül egyben a Pannon Reprodukciós Intézet (azaz a tapolcai Kaali Intézet) orvosigazgatója. Az intézet honlapján olvasható, hogy az intézményrendszer a világ egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező lombikbébi centruma.
Az általuk, a saját honlapjukon közölt eredményességi mutatók szerint a 36 év feletti pácienseiknél a terhességi arány 30,4% és a vetélési arány 26,2% . Ez azt jelenti,hogy minden negyedik az Intézet által elért terhesség vetéléssel végződik. Közismert tény, hogy a vetélés elsődleges oka az embriók kromoszóma számbeli hibája. Ennek kiküszöbölése éppen ezzel az okok és érvek nélkül támadott vizsgálattal lehetséges, ami bizonyítottan csökkenti a vetélések előfordulását 3-6%-ra.

A Pannon Reprodukciós Intézet vajon tájékoztatja betegeit arról a tényről, hogy bár csökkenthető lenne a vetélés esélye egy beültetés előtti genetikai vizsgálattal, amit azonban ez az intézet nem végeztet el? És arról, hogy milyen kockázatai és szövődményei lehetnek a vetélésnek, és az azt követő műszeres befejezésnek, mind a fizikai mind a lelki megterhelést illetően?

Legmagasabb nemzetközi kutatási eredmények bizonyságával tudjuk, hogy a preimplantációs genetikai vizsgálatot követő embrió beültetések után szignifikánsan nő a sikeres beágyazódás esélye, és drasztikusan csökken a vetélések előfordulása.

A működéssel összefüggő statisztikai adatok nyomon követhetőek és ellenőrizhetőek, azok nem alapulhatnak bemondáson, akkor sem, ha az nem kutatás keretében történik - legalábbis bízunk benne, hogy nem saját tapasztalatai alapján tett ilyen közlést a Magyar IVF Társaság.

A Magyar Humán Reprodukciós Társaság és a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet célja, hogy a sajtóban történő, szervezetek mögé bújtatott vádaskodás helyét egy tudományos tényeken és eredményeken alapuló, szakmai érvekkel, szakcikkekre történő hivatkozásokkal folytatott diskurzus vegye át. Ennek azért is érezzük szükségét, mert tényekre és tudományos anyagokra eddig kizárólag a Versys Clinics hivatkozott nyilatkozataiban, míg az In-Vitro Fertilizációs Társaság, valamint a Humán Reprodukciós Bizottság elnöke kizárólag annyit nyilatkozott az ügyről, hogy kutatásnak minősíti azt.
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.