OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2015. május 6., szerda 16:30

Minimumszolgáltatási megállapodás nélkül sztrájkol az ÉÖDSZ (1. rész)
    Budapest, 2015. május 6., szerda (OTS) - A JNT Security Kft. (továbbiakban: JNT vagy Társaság) vezetése 2015.május.04-én, a Társaság által április 29-én kezdeményezett időpontban tárgyalt az ÉŐDSZ képviselőivel. Az egyeztetésen két napirendi pontot kívánt megtárgyalni: (1) a béreket, illetve a (2) sztrájk alatt nyújtott minimális szolgáltatásokat. A bérek vonatkozásában az ÉŐDSZ kategorikusan elutasított mindenféle kompromisszumos lehetőséget. A minimális szolgáltatások tekintetében pedig a szakszervezet nem ismerte el annak szükségességét, holott a JNT ismertette a 2015. április 28-án kelt, az ÉŐDSZ és a MOSZ számára is ismert bírósági ítéletben foglaltakat, amely kimondja, hogy: "A sztrájk megkezdését megelőzően meg kellett volna állapodnia a feleknek a még elégséges szolgáltatás mértékében és feltételeiben, továbbá a sztrájk is csak úgy gyakorolható, hogy a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja."

    2015. május 04-ei tárgyalás során a felek azzal álltak fel az asztaltól, hogy a JNT 2015. május 05-én megküldi az ÉŐDSZ számára írásos javaslatát a minimumszolgáltatásokra vonatkozóan, és álláspontját a bérfejlesztéssel kapcsolatban. Ezt a JNT a tegnapi napon, vállalásának megfelelően, megtette. Ugyanakkor felháborító és érthetetlen, a valódi megegyezési szándék legkisebb jelét sem mutatja az ÉŐDSZ azon eljárása, hogy a JNT válaszát meg nem várva tesz közzé nyilatkozatokat, ami egyértelműen bizonyítja, hogy az ÉŐDSZ nem a tárgyalóasztalnál kíván megállapodni, ha egyáltalán a bérmegállapodás elérése a célja.

A JNT és a Magyar Posta elfogadhatatlannak és károsnak tart minden olyan, az ÉŐDSZ által kezdeményezett nyomásgyakorlási eszközt, amely értelmetlen (sikertelen) tárgyalásokba próbálja kényszeríteni a Munkáltatót. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy 2015.május 04-én 11 óra előtt véget ért tárgyalások után alig több mint négy órával az ÉŐDSZ bejelentette a BRFK-nak, hogy demonstrációt szervez. Mindezt tette úgy, hogy nem várta meg a Munkáltató tegnapi napon megküldött javaslatát.

A 2015. május 4-én folytatott tárgyaláson elhangzottak - az érdemi párbeszéd ígérete és a felek konszenzusa azok folytatásáról - fényében, valamint a JNT által a sztrájk és a tárgyalások során tett egyoldalú pozitív gesztusok, és a JNT által tanúsított konstruktív hozzáállás tükrében elfogadhatatlan a tervezett demonstráció. A JNT szerint a tárgyalások és a pozitív munkáltatói gesztusok szellemével teljes mértékben ellentétes, az üzleti életben szokásos tárgyalási kultúrával teljesen összeegyeztethetetlen ez az eljárás. Nem áll összhangban a sztrájk intézményének rendeltetésével és célszerűségével az sem, hogy a tárgyalásokat egy adott személy munkaviszonyának visszaállítására használná ki az ÉŐDSZ, de az is elfogadhatatlan érdekképviseleti attitűd, hogy a szakszervezet folyamatosan megszegi a kollektív szerződésben foglaltakat.

Mindezek ismeretében különösen elfogadhatatlan az ÉŐDSZ   felelősséghárító magatartása és hozzáállása, miszerint az ÉŐDSZ-t nem terheli felelősség a sztrájk miatt kialakult helyzetért és annak következményeiért. A JNT szerződött partnerei, így a Magyar Posta felé nyújtott szolgáltatásaiban egyelőre továbbra sincs fennakadás, de az alvállalkozók bevonási kényszere miatt ez többletköltséggel jár a JNT-nek. A sztrájk jelentős többletköltségeket okoz a JNT legnagyobb ügyfelénél, a Magyar Postánál is,  ennek következtében az a munkavállalókat erkölcsi és anyagi értelemben is kifejezetten hátrányos helyzetbe hozza.

2015. május 6-án a budapesti és debreceni értékszállítók közül 54 fő vette fel sztrájkot  az ÉÖDSZ felhívása alapján, az országos 287 fős értékszállítói állományból. Az összes többi 14 telephelyen, valamint az értékfeldolgozásban nincs munkabeszüntetés. A sztrájktörvény (1989. évi VII. törvény a sztrájkról) egyértelműen leírja, hogy a sztrájk miatt kiesett munkaidőre a sztrájkhoz csatlakozó dolgozót díjazás és a munkavégzés alapján járó egyéb juttatás nem illeti meg. Ez alapján egy értékszállító éves jövedelem kiesése az április 21 óta tartó sztrájk eddigi eredményeként meghaladhatja a bruttó 100 ezer Ft-ot, mely érték már most a duplája az ÉÖDSZ által többletként, a sztrájkfelhíváskor követelt 2,8% átlag alapbér éves értéknek. Továbbá a sztrájk negatív hatásai miatt veszélybe került a korábban megajánlott egyszeri kifizetés, valamint egy esetleges 2016. évi bérfejlesztés lehetősége is.

Mindezek tükrében a JNT egyértelmű választ vár az ÉÖDSZ-től arra a kérdésre, hogy mi a sztrájk valódi célja, hiszen a fentebb vázolt számok tükrében biztosan nem az, hogy a munkavállalók több pénzt vigyenek haza.

Mind a JNT-nek, mind pedig a Magyar Postának elemi üzleti érdeke, hogy a Társaság továbbra is megbízható szolgáltató maradjon, éppen ezért messzemenőkig felelőtlen az ÉŐDSZ magatartása, és akár már rövidtávon is veszélyeztetetné a JNT azon törekvéseit, hogy új partnereket szerezzen, bevételeit pedig folyamatosan növelje. Ez minimális alapfeltétele a foglalkoztatott állomány szinten tartásának, és nélkülözhetetlen a béremelés forrásának megteremtéséhez. Felelőtlen az ÉŐDSZ azért is, mert olyan béremelési javaslatot követel, amely irreális és nem összeegyeztethető a Társaság üzleti lehetőségeivel. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy ilyen mértékű általános bérfejlesztésre sem a tulajdonos Magyar Postánál, sem más állami tulajdonú vállalatoknál nem került sor 2015 évben.(folyt.)



2015. május 6., szerda 16:30

Minimumszolgáltatási megállapodás nélkül sztrájkol az ÉÖDSZ (2. rész)
    Budapest, 2015. május 6., szerda (OTS) -

    A JNT és a tulajdonos Magyar Posta mindent megtesz - ahogyan eddig is megtett - az ügy tárgyalóasztal melletti rendezése érdekében. Ugyanakkor azt a másik féltől minimálisan elvárja, hogy a gazdasági realitások mentén határozza meg bérelvárását, továbbá magatartásával és felelőtlen nyilatkozataival ne veszélyeztesse se a JNT, se pedig a Magyar Posta üzleti érdekeit. Ezzel ugyanis pont a szakszervezet akadályozza a JNT-t abban, hogy a jövőben további bérfejlesztést hajthasson végre.

A JNT 2015.május 06-án megtartotta a tárgyalás következő fordulóját, amelyen az ÉŐDSZ továbbra sem mutatott kompromisszumkészséget.

JNT Security Kft.
Magyar Posta Zrt.
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.