OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)








2015. március 25., szerda 15:13

RAMSAR TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET - Nádgyűrű a Fertő-tó nyugati részén (1. rész)
    Budapest, 2015. március 25., szerda (OTS) - A RAMSAR TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET projekt bemutatkozik

    
    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20150325_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20150325_002.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20150325_003.jpg

Új védett övezet jön létre a Fertő-tó nyugati partjánál

A Fertő-tó nyugati partja egyedülálló flórájának és faunájának, páratlan természeti és épített környezetének, valamint a pannon klímának köszönhetően igazi természeti kincs. A keleti parton található különösen védett Fertő-Hanság Nemzeti
Park kiegészítéseként a nyugati parton létrejön a RAMSAR TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET projekt. Burgenland tartomány, Donnerskirchen és Purbach települések, valamint az Esterházy alapítvány - mint a rendelkezésre bocsátott védett területek tulajdonosa - együttműködésével 2015. február 1-i hatállyal (az új vadászati év kezdetével) elindulhatott az elmúlt évek legnagyobb hazai természetvédelmi projektje. A projekt keretein belül intenzív egyeztetés folyik a világörökség részét képező Fertő - Lajta-hegység Natúrpark, Fertő-Hanság Nemzeti Park és a természetvédelmi területen tevékenykedő nemzetközi természetvédő szervezetek bevonásával, mint a WWF, BirdLife és a Természetvédelmi Szövetség.

A RAMSAR TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET projekt lényegében a világörökség részét képező Fertő - Lajtahegység Natúrpark már jól bevált kínálatára épít, mint pl. a Wulka-Safari (természeti turisztikai csónakkirándulás vezetéssel) a Donnerskirchner csatornán. A RAMSAR TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET célja az állat- és növényvilág életkörülményeinek javítása és biztosítása, különös tekintettel a kiemelkedő madárvilágra, a nádgyűrű területén a természetvédelmi szakmai szempontok szerint optimalizált kezelési intézkedések példaértékű megvalósítása, valamint ökopedagógiai kínálat biztosítása és továbbfejlesztése. A projekt keretein belül első lépésként a projekt teljes területén (kereken 900 ha) teljesen leállítottuk a vízimadarak vadászatát, ezzel az Esterházy alapítvány, mint a természetvédelmi projekt legnagyobb területét nyújtó érintettje, megerősíti elkötelezettségét a természetvédelmi terület kapcsán. Mint köztudott, a Fertő-tó - Hanság Nemzeti park védett övezetének mérvadó része Esterházy területeken található.


A Ramsar és Fertő-tó rövid bemutatása

A Ramsari Egyezmény megállapodás a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen, mint a vízi- és gázlómadarak élőhelyei. Az UNESCO által támogatott egyezmény nemzetközi szerződés, melynek a megkötésére 1971. február 2-án az iráni Ramsar városában került sor. Így az egyik legrégebbi nemzetközi természetvédelmi szerződések egyike. A szerződést 21 alapító állam írta alá, 1999-ig összesen 119 állam ratifikálta, a ratifikáló államok száma mára már elérte a 168-at.
A Ramsari Egyezmény programja: a vizes területek védelme, a nemzetközi együttműködés támogatása a vizes területek védelme érdekében, a vizes területek védelmével kapcsolatos információcsere, valamint az egyezmény munkájának támogatása.

A Fertő-tavat, partjai térségét és a partján fekvő helyiségeket az UNESCO 2001-ben a világörökség részévé nyilvánította. A Fertő-tavat már 1977-ben bioszféra rezervátumnak nevezték ki. Emellett ez a terület a legnagyobb a 19 osztrák Ramsari terület közül, mely 1982 óta vizes élőhelyként védelem alatt áll. Ugyanezen térségben található meg a Fertő - Lajta-hegység Natúrpark, amely ezen címet a 47 hazai természeti térség egyikeként viseli. A Fertő-tó és környéke szintén természet- és tájvédelem alatt állnak. A legnagyobb védett terület kétségtelenül a Fertő- Hanság Nemzeti Park.
1993-ban alapították és Európa legpáratlanabb természeti területeinek egyike.

Sajtóközlemény
KOMPETENZZENTRUM NATURRAUMMANAGEMENT
GMBH Esterhazyplatz 5, 7000 Eisenstadt
DI Susanne Mühlbacher
Tel.: 0699/11925210, E-mail: office@c-nat.at
www.kompetenzzentrum-natur.at
(folyt.)



2015. március 25., szerda 15:14

RAMSAR TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET - Nádgyűrű a Fertő-tó nyugati részén (2. rész)
    Budapest, 2015. március 25., szerda (OTS) -

    A RAMSAR TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET projekt
A Fertő-tó nyugati partjának egyedülálló menedzsment zónája

2014-ben Andreas Liegenfeld tartományi tanácsos kezdeményezésére indult a legutóbbi évek legnagyobb természetvédelmi projektjeinek egyike Burgenlandban. A projekt célja a Fertő-tó nyugati partja természeti terület kiemelkedő védelmének korszerű megvalósítása. Ennek során fontos a terület menedzselésének kialakítása a fennálló védelmi kategóriák szerint és különösen az európai környezetvédelmi célok biztosítása a két EU irányelv (madárvédelmi és flóra-fauna élőhely irányelv) keretein belül. A projekt továbbfejleszti a kulturális örökség részét képező Fertő - Lajta hegység Natúrpark kínálatát és olyan meglévő lehetőségekre épít, mint a Donnerskirchner csatornán kínált Wulka-Safari.
A projekt Burgenland tartomány, Donnerskirchen és Purbach települések, valamint a területtulajdonos Esterházy alapítvány, mint partnerek együttműködésére épít. Intenzív együttműködés folyik a világörökség részét képező Fertő - Lajta-hegység Natúrpark, Fertő-Hanság Nemzeti Park és a természetvédelmi területen tevékenykedő nemzetközi természetvédő szervezetek, mint a WWF, BirdLife és a Természetvédelmi Szövetség bevonásával.
A Ramsar természetvédelmi terület projekt célja, hogy az állat- és növényvilág, különösen a kiemelkedő madárvilág életkörülményeit biztosítsa és javítsa. További feladat a nádgyűrű területén a természetvédelmi szakmai szempontok szerint optimalizált kezelési intézkedések példaértékű megvalósítása, valamint ökopedagógiai ajánlatok biztosítása és továbbfejlesztése.

A projekt keretein belül kereken 900 ha védőkörzet jön létre, amelyben a terület menedzselésére példaértékű intézkedéseket valósítanak meg és biztosítják azok tudományos felügyeletét.

A projekt a következő célok megvalósítását támogatja:
• A Fertő-tó élettere teljes körű védelmének megvalósítása most már a Fertő-tó nyugati partján is a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot kiegészítve

• A kulturális örökség részét képező Fertő - Lajta-hegység Natúrpark területének megerősítése Jois, Winden, Breitenbrunn, Purbach és Donnerskirchen településekkel

• A madárvilág kiemelkedő védelme a náddal borított területek természetvédelmi szakmai szempontok szerinti menedzsmentjével és a vízimadarak vadászatának leállításával

• A nyugati parti cégek és a helyi közigazgatási szervek támogatása természeti turizmussal kapcsolatos elkötelezettségükben

• A régió eddigi tevékenységeinek megerősítése mint a Wulka-Safari Donnerskirchenben vagy a Ramsar-centrum Purbachban

• Hozzájárulás a Fertő-tavi bioszféra rezervátum továbbfejlesztéséhez a Sevilla stratégia szándékainak megfelelően

• A Natura 2000 - menedzsment megvalósítása az EU flóra-fauna élőhely irányelve és madárvédelmi irányelve szerint

• A nádgyűrű, mint élettér eredeti minőségének visszaállítása kis csatornák és vízfelületek segítségével

• A területek rendelkezésre bocsátása tudományos vizsgálatokhoz, nemzetközi kutatási projektekhez, természeti turisztikai kirándulásokhoz és természet közeli felhasználásra


RAMSAR TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET - intézkedési csomag
látogatásirányításhoz és a Ramsar természetvédelmi terület tudományos felügyeletére
• A Ramsar természetvédelmi területen vízimadarakra vonatkozó vadászatmentes terület kialakítása. A madárvilágra vonatkozó vadásztilalom hatásainak rögzítése, kiértékelése és a további gazdálkodásra vonatkozó javaslatok kidolgozása
tudományos felügyelet mellett.

• A Ramsar Természetvédelmi Területen a nádvágás zónaterv alapján történik a  Fertő-tó, mint a Fertő-tó - Északnyugati Lajta-hegység európai védett zóna része” menedzsment terv szerint.

• A madárállomány és a kétéltűek faunájának monitoringjával a Ramsar Természetvédelmi Terület pilotterületén“ megállapítható a tervezett védintézkedések eredményessége, ill. hatása a nádgazdálkodásra és az ezen területeken található különféle fajok benépesülése/hasznosíthatósága.

• Az Alter Purbacher csatorna és a Donnerskirchner csatorna szükségessé váló kezelését átáradási akadályok kialakítása nélkül kell elvégezni. Ezáltal a csatornák átáradása biztosítva van, így biztosítható a nád életképessége és a mocsaras tavak vízellátása a nádas területeken belül.

• A Ramsar Természetvédelmi Területen lehetőség van a Wulka-Safari folytatására, miközben a meglévő csatornák teljesítőképességét vizsgálni kell. A kialakítás során a már meglévő infrastruktúrákat, mint a Donnerskirchner csatornán lévő kilátót figyelembe kell venni.

• Az ökopedagógiai kínálat bővítése és a látogatóirányítás kapcsán a Donnerskirchner és Alter Purbacher csatornákon vezetős kirándulásokra kerül sor, valamint az infrastruktúrát – pl. bemutatóösvénnyel a kiindulási helyeken, további
kilátóval , valamint egy  Ramsar-Outpost“, csónakos kirándulás indulási hellyel – egészítik ki. (Lásd az áttekintő tervet).

• A területen végzett kutatási és monitoring tevékenység koordinálására és egyeztetésére, a kirándulások, a látogatóirányítás és más Ramsar területekkel való kapcsolattartás megszervezésére és lebonyolítására Ramsarmenedzser foglalkoztatására kerül sor.

• A kirándulási és képzési kínálat előkészítéseként természeti turisztikai képzési és kirándulási intézkedési keretkoncepció kidolgozása. A Ramsar Természetvédelmi Területről szóló kiállítás előkészítése megkezdődik, amely majd a Purbach-i Ramsar központban tekinthető meg. A PR tevékenység fontos részét képezik a hirdetések és tudományos cikkek a Natúrpark kiadványában és a regionális médiákban.
(folyt.)



2015. március 25., szerda 15:14

RAMSAR TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET - Nádgyűrű a Fertő-tó nyugati részén (3. rész)
    Budapest, 2015. március 25., szerda (OTS) -

    RAMSAR TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET- Látogatóirányítás áttekintő terve

A projekt egyik intézkedése az Alter Purbacher és Donnerskirchner csatorna menti ökopedagógiai kínálat biztosítását és bővítését érinti. Ide tartoznak az infrastrukturális intézkedések is (lásd a térképet), mint a  Ramsar-Outpost” létrehozása.
A tervek szerint felújítása után az Alter Purbacher csatorna partján fekvő vadászkunyhó lesz a  Ramsar-Outpost”, amely szállással és egyszerű infrastruktúrával kirándulási és madármegfigyelési célokat szolgál.
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.