OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2015. március 6., péntek 11:30

Hazatért a magyar segélycsapat Albániából
    Budapest, 2015. március 6., péntek (OTS) - Magyarország Külügyminisztériumának felkérésére a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság február 19-én kilencfős segélycsapatot indított az albániai Selenicë városába, melyről március 4-én este, feladatuk teljesítése után, hazatértek.

    Az Albániában január vége óta zajló folyamatos esőzések rendkívüli árvízhez vezettek. Az árvízzel sújtott területek főként a Vjosa, a Drino, az Osum, és a Gjanica folyók mentén helyezkednek el, a legsúlyosabb helyzet pedig az ország déli részén, Vlora és Fier megyékben alakult ki.

A Fővárosi Vízművek részéről kiutazó nyolcfős misszió tagjai valamennyien részt vettek már korábban is hasonló segélyakciókban: megjárták már Srí Lanka, Románia, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és a Fülöp-szigetek katasztrófa sújtotta területeit. Feladatuk ezúttal is a hazai és külföldi havaria-helyzetekben már számos alkalommal jól vizsgázott mobil víztisztítóberendezés üzemeltetése volt, míg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársa nemzetközi segélyakciókban szerzett tapasztalatával összekötőként és koordinátorként járult hozzá a misszió sikeréhez és biztonságához.
 
Mivel egy természeti csapás után a legsúlyosabb gondot a járványok és fertőzések megelőzése, és az ehhez nélkülözhetetlen egészséges ivóvíz hiánya jelenti, a víztisztító berendezés, amely az erősen szennyezett és fertőzött vízből egy 50 ezer lakosú város napi ivóvíz-szükségletnek megfelelő mennyiségű, napi 100 ezer liter tiszta víz előállítására alkalmas, életmentő jelentőséggel bír. A két, helyszínre szállított berendezés egyike zacskózott ivóvíz előállítására is alkalmas, ami a segélytábortól távolabbi területek ellátásában jelentett nagy segítséget.  Ennek köszönhetően a mintegy kéthetes misszió alatt közel 100 ezer liter ivóvízzel látták el a szakemberek a helyi lakosságot. A berendezésekbe a 125 méterre lévő, Vjosa folyóból szivattyúval emelték át a vizet. A segélyakciók idején a víztisztító-berendezések segítségével előállított ivóvizet természetesen ugyanolyan szigorú minőségellenőrzésnek vetették alá, mint a normál körülmények között szolgáltatott ivóvizet, de a folyók ilyenkor szükségszerűen bekövetkező rendkívüli szennyezettsége miatt még fokozottabb az ellenőrzés. A lakosság ellátása csak a próbaüzemet követően, a tisztított víz minőségének ellenőrzése után indulhatott meg.

Ugyanilyen fontos azonban az is, hogy az ideiglenes ivóvíz-ellátás mellett az állandó ivóvízellátó rendszer helyreállítása is minél előbb megtörténjen. A Fővárosi Vízművek szakemberei ezen a területen is támogatást nyújtottak albán kollégáiknak, hiszen hazai üzemeltetési tapasztalataik mellett a természeti csapások során sérült ivóvízhálózatok rekonstrukciójában is nagy gyakorlatra tettek szert a korábbi missziók idején. Selenice város polgármesterének felkérésére, a helyi polgári védelmi szervezettel együttműködve a vezetéképítésben és kútfúrásban is közreműködtek a magyarok.

A csapat munkáját mind magyar, mind albán részről nagy figyelem és szimpátia kísérte. A táborban látogatást tett Heizler Antal, Magyarország tiranai nagykövete, valamint Dr. Varga Szabolcs tiranai magyar konzul is, akik köszönetüket fejezték ki a szélsőséges körülmények között végzett munkáért, hiszen a csapat dolgát nehezítette az erős szél és a térségen végigsöprő homokvihar.   Rendszeres vendég volt Ferdinant Aligjoni, Selenice város polgármestere is, aki a város lakóinak köszönetét tolmácsolta a magyar csapatnak.

Az albániai misszióról készült helyszíni képeket az alábbi linken érhetik el:
http://vizmuvek.hu/hu/fovarosi-vizmuvek/tarsasagi-informaciok/mediaszoba/mediatar/69/

Fővárosi Vízművek Zrt.
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.