OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2014. október 31., péntek 09:00

Gyerekekre is veszélyes a bélféreg
    Budapest, 2014. október 31., péntek (OTS) - A kutyáknak háromhavonta féreghajtót kellene kapniuk, de alig akad gazdi, aki ezt betartja. - Magyarországon minden második kutya bélféreggel fertőzött, a kölyökkutyák között pedig még ennél is nagyobb, kétharmadnyi a férges egyedek aránya - derül ki hazai parazitológiai kutatásokból. A probléma ráadásul nem csupán azért súlyos, mert a kutyák egészségét veszélyezteti, hanem azért is, mert az emberre is könnyen átterjedhet.

    A kölykök már gyakran a méhen belül, később a szuka tejével megfertőződnek, így jellemzően az egész alom hordozza a bélférgeket. A mit sem sejtő fertőzött kutya folyamatosan üríti a petéket, tisztálkodása miatt pedig a szőre is fertőz, ahol a peték megtelepednek. A férgek petéi könnyedén átkerülnek más kutyákra, és emberekre, különösen a kutyákat gyakran ölelgető gyerekekre.

Az emberben a kutyák bélférgei nem tudnak ivarilag érett férgekké kifejlődni, de lárváik helyüket keresve, a test számos pontján vándorolva nagyon komoly problémákat okozhatnak. Az óvatlan, vagy tájékozatlan gazdikban, különösen a gyerekekben figyelték meg a bélférgek lárvái által okozott elváltozásokat a szemben, a tüdőben és akár az agyban is.

A nagyon komoly következmények ellen lehet védekezni, ám sokan nem tesznek semmit. Állatorvosok jelzései szerint idehaza még a gondosnak számító kutyatulajdonosok is csupán évente egyszer, a szokásos eboltás idején kérnek az állatorvosoktól féreghajtást - a szintén veszélyeztetett macskáknál még ennél is sokkal rosszabb a helyzet. A hazai állatorvosok szerint legalább háromhavonta kellene féreghajtót adni a kutyáknak, így az állat tartósan féregmentes lehetne.

A kezelés nem költséges, egy tíz kilogrammra számított tabletta az állatorvosoknál legfeljebb ezer forintba kerül, így egy igazán nagytestű kutya féreghajtása sem kerül többe néhány ezer forintnál negyedévente. A kutyatulajdonosok döntő többsége ugyanakkor - az évi egy alkalmat leszámítva - nem foglalkozik a kérdéssel. Ennek oka az lehet, hogy a fertőzés nem minden esetben nyilvánvaló, látható tünetek nem mindig jelentkeznek.

A hazai állattartók között ráadásul még nem tudatosult, hogy a kutyák bélférgei az emberre is veszélyesek. Egyes bélférgek petéit bolhák közvetítik, ezért a féreghajtást célszerű bolhairtással kombinálni.

Külön gond lehet egyes gazdáknak a gyógyszer beadása. A Bayer által két évtizede kifejlesztett széles spektrumú, tehát szinte minden bélféreg ellen alkalmazható szer, a Drontal Plus ezért marhahús ízű, és kis csont alakban gyártják. A kutyáknak ezért a gyógyszeres kezelés nem is jelent többet, mint egy háromhavonta kapott jutalomfalatot. Az érdeklődő gazdik segítséget kaphatnak az állatorvosoktól, és választ találhatnak a kérdéseikre a www.drontal.hu weboldalon is.
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.