OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2014. szeptember 30., kedd 18:12

A Magyar Posta Zrt. közleménye
    Budapest, 2014. szeptember 30., kedd (OTS) - A Magyar Posta Zrt. stratégiai célja, hogy növelje jelenlétét és piaci részesedését a pénzügyi szektorban. Ennek érdekében a Magyar Posta Zrt. 2014. szeptember 29-én szerződést kötött az FHB Jelzálogbank Nyrt-vel. A megállapodás értelmében a Magyar Posta Zrt. megvásárolja az FHB Jelzálogbank Nyrt. tulajdonában lévő FHB Kereskedelmi Bank Zrt. alaptőkéjének 49%-át megtestesítő "A" sorozatú törzsrészvényeit.

    A tranzakció eredményeként az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. 51%-os tulajdoni hányada az FHB Jelzálogbank Nyrt. tulajdonában marad, míg 49%-os tulajdoni hányad a Magyar Posta Zrt. tulajdonába kerül.
    A Magyar Posta Zrt. az FHB Kereskedelmi Bank Zrt-ben történő - a befektetői szokásoknak megfelelő átvilágítás és értékelés utáni - befolyásszerzése érdekében engedélykérelmet nyújtott be, amit a Magyar Nemzeti Bank a Magyar Posta Zrt. részére megadott.
    A tranzakció zárása - fentiek alapján - 2014. szeptember 30-án megtörtént. A Magyar Posta Zrt. a tranzakciót saját forrásainak felhasználásával valósítja meg.
    A Magyar Posta Zrt. stratégiai célja - a hagyományos postai szolgáltatások iránti igény folyamatos csökkenése miatt - hogy megerősítse és növelje piaci jelenlétét a pénzügyi, a csomaglogisztikai és az e-szolgáltatások piacán. Ennek érdekében az elmúlt években jelentős fejlesztéseket és akvizíciókat hajtott végre.
    2013-ban a Magyar Posta Zrt. tulajdont szerzett a Díjbeszedő Holding Zrt-ben, továbbá a Díjnet Zrt-ben, amely az elektronikus számlafizetési rendszer hazai piacvezető vállalata. A postacsoport így mind a hagyományos, mind az elektronikus csatornák tekintetében a díjbeszedési piac legjelentősebb hazai szereplőjévé vált.
    Szintén 2013-ban megkezdte üzleti tevékenységét a Magyar Posta Befektetési Szolgáltató Zrt. Az általa kínált befektetési szolgáltatások lehetőséget biztosítanak arra, hogy az ügyfelek korszerű értékpapírszámlákon kezeljék megtakarításaikat a postán, és a hagyományos értékpapírok mellett megteremtette a dematerializált állampapírok értékesítésének, illetve egyéb, kedvező befektetési termékek forgalmazásának lehetőségét.
    A Magyar Posta Zrt. számára a pénzügyi közvetítői tevékenység bővítése, intenzitásának növelése stratégiai cél. 2013-ban a Magyar Posta Zrt-vel ezen a területen együttműködő partnerek váratlanul, egyoldalúan felbontották a megállapodásokat. Ezt követően a Magyar Posta Zrt. - mindkét fél számára kölcsönös előnyöket biztosító - stratégiai partnerséget kötött az FHB Csoporttal, amelynek része volt a betéti és folyószámla termékek forgalmazása.
Annak érdekében, hogy hosszú távú, kiszámítható megoldást találjon a Magyar Posta Zrt. a pénzügyi közvetítői tevékenység végzésére, elkerülve a kényszerű termékváltásokat és az ebből eredő ügyfél és állományvesztést, kisebbségi részesedést szerez az FHB Kereskedelmi Bank Zrt-ben. A tulajdonszerzésnek köszönhetően a Magyar Posta Zrt. és az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. között mélyebb együttműködés jön létre. A Magyar Posta Zrt. például részt vehet a közös termékfejlesztésben, amely remélhetőleg gyorsabb és intenzívebb bevételnövekedést eredményez mindkét fél számára.
    A tranzakció lezárultával a Magyar Posta Zrt. két-két fővel képviselheti magát az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. öttagú igazgatóságában és hattagú felügyelőbizottságában, mely utóbbiba a bank munkavállalói szintén két főt delegálhatnak.

    ----------------------------------------------------------------- --

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.