OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2014. szeptember 18., csütörtök 13:15

Különleges hangszer - forradalmian új szerepben
    Budapest, 2014. szeptember 18., csütörtök (OTS) - A tuba hatalmas méretű, óriás tölcsérű fúvós hangszer - október 4-én a CAFe Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, a Bálnában egy teljes koncert főszereplője lesz az instrumentum. Szentpáli Roland, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ)szólamvezetője nemcsak tubásként, hanem zeneszerzőként is sokat tett a hangszer lehetőségeinek bemutatásáért.

    A mai tubások a legfürgébb hangszeresekkel is felveszik a versenyt. Szentpáli Roland kompozícióiban a tuba ezerarcú, mindenféle stílusban otthonosan mozgó hangszernek mutatkozik.

A muzsikus nemzetközi felkérései is ezt igazolják: a nyáron előbb egy Egyesült Államokbeli fesztiválon koncertezett, majd a perui Limában is fellépett, valamint előadást tartott a historikus mély rézfúvós hangszerekről, utána visszarepült az USÁ-ba, ahol mesterkurzust tartott.

Budapesten épp csak ruhát váltott, és indult Belgrádba, hogy a Belgrádi Filharmonikusok évadzáró koncertjén Richard Strauss Don Quijotéjában a tenortuba szólamot játssza. Ezután részt vett az NFZ japán turnéján, Hongkongban és Finnországban vezetett kurzust, Sydneyben is adott négy koncertet.

Augusztusban új darabján a Symphony Concertantén dolgozott. Az izgalmas alkotás négy tételes mű lesz, mindegyik tételét más historikus mély rézfúvós hangszer - a Serpent, a Cinbasso, a Ophicleide és Saxkürt - játssza.

A jazz régóta vonzza Szentpáli Rolandot, a Crossing the lines című koncerten is felcsendül a Bálnában. Egy kifejezetten jazz inspirálta mű, a Fantasy is elhangzik az esten, ez három jazz dal transzformációja. Eredetijük a Szentpáli Roland, Romhányi Áron és a beat-box fenomén, Revolutinon alkotta trió, az RTB CREW nevű Jazz/Fusion lemezére készült.
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.