OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2014. szeptember 16., kedd 14:20

Valóban szükség van ma Magyarországon nyelvtudásra?
    Budapest, 2014. szeptember 16., kedd (OTS) - Továbbra is lehangoló eredményt mutatnak a nyelvtudást felmérő hazai és nemzetközi statisztikák a magyarokra vonatkozóan. Miközben a számtalan multinacionális vállalat megjelenésével Európa heterogén nemzeti jellege egyre inkább érezteti hatását itthon is, az Eurobarometer felmérése(1) szerint a magyaroknak csupán 35 %-a vallja önmagáról, hogy anyanyelvén kívül még legalább egy, és csak 13 %-a az, aki legalább két idegen nyelvet beszél. Vajon mennyire találkoznak a magyarok nyelvismeretére vonatkozó gyenge statisztikák a HVG Állásbörzén kiállító közel 130 állást kínáló cég elvárásaival?

    Az Európai Uniós adatok több tényezőt figyelembe véve az mutatják, hogy noha a magyarok tudatában vannak a nyelvtanulás kényszerének, hasznosságát kevésbé ismerik fel. A magyar munkavállalók alig több mint 50 %-a gondolja azt, hogy nyelvismeretével jobb pozíciókat is meg tudna pályázni.

A 2014 őszi HVG Állásbörzén megjelenő munkaadók leendő munkatársaikkal szemben támasztott elvárásai ellentmondanak ezeknek a munkavállalói elképzeléseknek. A karrier rendezvény 126 állásajánló kiállítójának nyitott pozícióit megvizsgálva ugyanis kiderül, hogy a cégeknek kevesebb, mint 8 %-át teszik ki azok, akik nem várnak el semmilyen nyelvtudást a hozzájuk jelentkezőktől.

Az angol nyelv legalább társalgási szintű ismerete már szinte alapkövetelménynek számít a felsőfokú végzettségű szakemberek estében, az állásvásáron megjelenő hazai vállalatok 89,68 %-ánál pályázati feltételként jelenik meg. A beszélt nyelvek közül szorosan a második helyen a német áll (a kiállítók 57,14 %-ánál elvárás a meghirdetett pozíciók jelentős részében), ami elsősorban a jelentős számú német érdekeltségű vagy erre a nyelvterületre szolgáltató, illetve exportáló cégnek köszönhető. Beszédes adat az is, hogy kiállítók még orosz nyelvtudást (18,25 %) is nagyobb százalékban várnak el egyes pozíciók betöltéséhez, mint amennyihez egyetlen idegen nyelv ismerete sem követelmény.

Bár a magyar munkavállalók közel fele úgy gondolja, hogy jobb nyelvtudással nem tudna sikeresen jobb pozíciót megpályázni, a munkaadók elvárásaiból egyértelműen látszik, hogy ma Magyarországon egy jó állás elnyeréséhez igenis szükség van nyelvtudásra!

A HVG Állásbörze célja, hogy a munkaerő-piaci szereplőket és azok elvárásait közelebb hozza egymáshoz, ezért egyre nagyobb teret ad a nyelvtudást támogató, erősítő intézményeknek, szervezeteknek is. A Mobility Fair elnevezésű helyszín erre egy jó példa, ahol nem csak diákoknak, hanem már végezett szakembereknek szóló külföldi ösztöndíj-, tanulmányi és munkalehetőségek iránt is érdeklődhetnek a látogatók. Emellett az idei karriervásár egy különleges Európai Uniós kezdeményezésnek is helyt ad. A rendezvény vendége a 'Mozgásban az ifjúság' program, ahol szintén külföldi tapasztalatszerzést támogató lehetőségek kerülnek bemutatásra.

Regisztráció, kiállítók, programok: www.hvgallasborze.hu

Részletesebb sajtóanyag: http://hvgallasborze.hu/images/press/2014osz/HVGAllasborze_Sajtoanyag_0916.doc


(1) Europeans and their Languages, 2012, Eurobarometer/European Comission
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.