OTS Üzleti Sajtószolgálat
2023. június 4. vasárnap
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2010. május 5., szerda 09:00

Mérföldkő a magyar felsőoktatási és kutatóintézeti informatikai infrastruktúra fejlesztésében
    Budapest, 2010. május 5., szerda (OTS) - A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) által végrehajtott HBONE+ elnevezésű projekt egyik fontos célkitűzése egy 60 mFt értékű, 0.5 PByte kapacitású elosztott adattárolási infrastruktúra felépítése, amely egyaránt használható tudományos számítási eredmények, könyvtári digitális archívumok, vagy távoli adatmentések tárolására.

    2010. április 28-án, a Dunaújvárosi Főiskola (DUF) Konferenciatermében tartott ünnepség keretében Nagy Miklós, az NIIF Intézet igazgatója dr.Kadocsa Lászlóval, a DUF általános és tudományos rektor-helyettesével együtt felavatta a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet által a Főiskolán üzembe helyezett és a hazai felsőoktatási és kutatói közösség számára használatába adott 240 TByte kapacitású adattároló eszközt.
    A storage infrastruktúra lehetővé teszi nagyméretű adatállományok megbízható, robusztus környezetben való tárolását. Az elosztott, fél PByte kapacitású adattároló infrastruktúra elemeit egyrészt a földrajzi tartalékoltság érdekében, másrészt a fenntartható üzemeltethetőség céljából az NIIF Intézet két regionális központban helyezte el. Az össz-kapacitás fele a Dunaújvárosi Főiskolára került, másik fele pedig Sopronba, a Nyugat-magyarországi Egyetemre kerül. A két alrendszer a HBONE adathálózaton keresztül kapcsolódik össze egymással, illetve a rendszer automatikus menedzsmentjét végző kiszolgáló infrastruktúrával.
    A közbeszerzés előkészítési szakaszában az NIIF szakértői csapata megvizsgálta több gyártó termékeit, és műszaki szempontok valamint az igen széleskörű parancssoros menedzselhetőség miatt esett a választás a Fujitsu Eternus DX80 termékére. A kiválasztott műszaki megoldásról az NIIF Intézet storage fejlesztésért felelős munkatársa, Stefán Péter alkalmazás-fejlesztési és üzemeltetési osztályvezető elmondta: energiahatékony, fenntartható megoldás, mely legalább 2015-ig szolgálja a magyar felsőoktatási és kutatóintézeti informatikai adatbázisok, gyűjtemények fejlődését.
    Nagy Miklós, az NIIF Intézet igazgatója kiemelte, hogy az NIIF tagintézmények ingyenesen vehetik majd igénybe a storage infrastruktúrát és rendkívül változatos módon használhatják fel. Többek között a rákkutatásban felhasznált CT felvételeket tárolják a storage segítségével, de teljes könyvtárak tárolása sem elképzelhetetlen. Így az Országos Széchenyi Könyvtár digitalizált könyvállományának egy részét is az NIIF Intézet által karbantartott storage rendszeren rögzítették. Használható továbbá nagyteljesítményű tudományos számítások nagyméretű adatállományainak tárolására, digitális archívumok kialakítására, nagyobb kapacitású helyi adattároló eszközök (titkosított) távoli mentésére, archiválására, illetve egyéb helyigényes szolgáltatások biztosítására.
    Kovács Csaba, a DUF informatikai-szolgáltatás igazgatója szerint az adattároló rendszer Dunaújvárosi Főiskolára kerülésével az itt működő regionális központ tovább növelte jelentőségét az akadémiai szféra ellátását biztosító informatikai infrastruktúra üzemeltetésében. Az által, hogy egy ilyen szolgáltatás Dunaújvárosban üzemel, a hálózati fejlesztések legkorszerűbb elemei kerülhetnek mindig a főiskolára. Az adattároló kapacitásból természetesen a főiskola is részesül, amit elsősorban a hálózatbiztonság növeléséhez és a hálózatüzemeltetés feladataihoz szükséges nagy mennyiségű adat tárolására fog felhasználni.
    A storage fejlesztés a HBONE+ átfogó infrastruktúra fejlesztési projekt része.  Az NIIF Intézet 2009-2011 között az Új Magyarország Fejlesztési Terv által támogatott TIOP 1.3.2 és KMOP-2008/4.2.1/A_2 projektek keretében a felsőoktatás és kutatás elektronikus információs infrastruktúrájának egészét átfogó fejlesztést valósít meg, uniós források bevonásával. A három éves fejlesztés összköltsége 4,4 milliárd forint, ebből a fenti storage fejlesztés mintegy 60 millió forintos beruházással valósult meg.


Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.